Evanjelici na Slovensku i vo svete si pripomínajú Pamiatku reformácie

01.11.2012 Bratislava

Bratislava 31. októbra (TASR) - Posledný októbrový deň je významným sviatkom pre evanjelikov nielen na Slovensku, ale i pre protestantské cirkvi na celom svete.

Pripomínajú si udalosť, keď augustiánsky mních Martin Luther 31. októbra 1517 pribil na dvere Zámockého chrámu v nemeckom Wittenbergu 95 výpovedí proti predávaniu odpustkov a neporiadkom vo vtedajšej cirkvi.

Sviatok Pamiatky reformácie v ECAV neznamená len spomienku na historické udalosti. Reformácia je proces, ktorý sa každodenne má odohrávať v živote človeka, cirkvi aj spoločnosti. Znamená každodenný návrat k Božiemu slovu, každodennú konfrontáciu života kresťana s Božími prikázaniami, zdôrazňujú evanjelickí duchovní.

Reformátorské úsilie znamenalo pre Martina Luthera roky prenasledovania a ohrozovania, na svoje dielo však nerezignoval a reformácia sa množstvom zmien výrazne premietla i do svetových dejín. Význam Písma svätého nemecký reformátor zvýraznil v roku 1522 aj prekladom Novej zmluvy, čo prispelo i k rozvoju nemeckého jazyka a kultúry. Význam osobnosti reformátora Martina Luthera podčiarkuje tiež skutočnosť, že je autorom viac ako sto diel a takmer všetky obsahujú odporúčania vhodné i pre súčasníkov.

Pri príležitosti dnešného sviatku Pamiatky reformácie sa v evanjelických kostoloch po celom Slovensku popoludní alebo večer konajú služby Božie. Biskupi ECAV adresovali veriacim Pastiersky list k Pamiatke reformácie 31. októbra 2012.

Priamy prenos z ústredných služieb Božích z Evanjelického kostola v Málinci odvysiela dnes o 17.00 h RTVS - Slovenská televízia. Slávnostným kazateľom bude biskup Západného dištriktu ECAV Milan Krivda.
 

Vyberte región